Tak o dzisiejszym obiedzie powiedział mój czteroletni synek. Poniższy przepis podobno pochodzi z programu Ewy Wachowicz. Składniki wystarczą do zrobienia racuszków dla 3 dorosłych osób. Składniki:
1 duży kefir - 380 g
1 jajko (ja dałam niecałe 2, bo mały Jaś jadł pół żółtka, więc reszta jajka poszła do racuchów)
1 i 3/4 szklanki mąki
pół łyżki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 duże jabłka potarte na tarce o dużych oczkach
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki: kefir, jajko, mąka, sól, i soda zmiksować - powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Ja takie ciasto wstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki (ale nie jest to konieczne), wydaje mi się, że wtedy racuszki są lepsze, pulchniejsze. Potem dodaję jabłka i kładąc ciasto łyżką na patelni smażę.
na kefirze? cudne;D
OdpowiedzUsuńjuż nie długo i sama będę piec ;) ja robie na mleku i dodaje cukier waniliowy
OdpowiedzUsuńracuszki - uwielbiam te babcine ;)
OdpowiedzUsuń