piątek, 24 maja 2013

Surówka z selera naciowego

Nigdy wcześniej nie robiłam nic z selera naciowego, bo mi nie smakował. Przeszkadzał mi jego ostry, specyficzny smak. Do dziś. Znalazłam przepis, dzięki któremu seler zagości na stałe w naszym menu.

Składniki:
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • garść rodzynek
  • śmietana 18% (3-4 łyżki)
Seler umyć, pokroić najpierw wzdłuż, a potem na kawałeczki. W garnku zagotować wodę i wyłączyć ją. Do wrzątku wrzucić seler i rodzynki. Zostawić na 20 minut. Odcedzić i zostawić do wystudzenia. Dodać śmietanę. Surówka gotowa!
Dzięki sparzeniu, seler traci swój ostry zapach, a nadal pozostaje chrupiący. Idealnie pasuje z rodzynkami. Jak ktoś chce można jeszcze surówkę dosłodzić.





Chętnie poznam inne sprawdzone przepisy z selerem naciowym w roli głównej. Zna ktoś?


3 komentarze:

  1. Smietana kwaśna czy słodka smietanka ?






    OdpowiedzUsuń
  2. -kupiłam świeży , na widok chrupiący seler naciowy , szukam smacznej potrawy ? - bo jak mróz to może seler naciowy na ciepło ?

    OdpowiedzUsuń