Dla wielbicieli sałatek tym razem sałatka meksykańska z mięsem mielonym i nachosami. Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
300 g pieczarek
1 cebula czerwona
500 g mięsa mielonego
puszka kukurydzy
2 pomidory
1 ogórek zielony
puszka fasolki czerwonej
paczka nachosów
przyprawa meksykańska do mięsa lub Chilli con carne
olej do usmażenia mięsa i pieczarek
200 g sera żółtego potartego na dużych oczkach
jogurt naturalny
majonez
czosnek
Mięso podsmażamy na oleju z dodatkiem przyprawy meksykańskiej i ewentualnie soli. Mięso musi być dobrze przyprawione, ponieważ reszta składników sałatki jest raczej łagodna i trzeba odpowiednio zaznaczyć akcent meksykański. Na osobnej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu odparowujemy pokrojone pieczarki, które również należy posolić. Przygotowujemy sos majonezowy: mieszamy ok. pół szklanki majonezu z taką samą ilością jogurtu i dodajemy roztarty ząbek czosnku. Sałatkę układamy warstwowo w następującej kolejności:
na dnie miski poszatkowana kapusta
pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych
ogórek zielony w półplasterki
mięso - ostudzone
pieczarki - ostudzone
fasolka czerwona
kukrydza
ser żółty
całość smarujemy sosem jogurtowym i posypujemy pokruszone nachosy
miskę dekorujemy całymi nachosami,
Resztę sosu podałam w osobnej sosjerce, każdy z gości sam mógł sobie odpowiednio doprawić nim sałatkę.
Specjalnie na życzenie mojego kochanego męża, piekliśmy na jego urodziny tort orzechowy. Przepis dostałam od mojej teściowej. Proporcje, które podałam poniżej są dostosowane do tortu, w wersji oryginalnej czyli o połowę mniejszej, teściowa masę przygotowywała do rolady biszkoptowej. Składniki:
Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem. Powstanie gęsty kogel-mogel, który należy ostudzić. W osobnej misce utrzeć masło z margaryną. Do orzechów pomału wlewać gorące mleko, tak aby powstała gęsta papka. Orzechy również należy zostawić do wystygnięcia. Gdy masa jajeczna wystygnie, dodajemy ją po trochu do masła i margaryny, na przemian z wystudzonymi orzechami cały czas ucierając. Biszkopt przekrawamy, nasączamy herbatą lub alkoholem. Smarujemy masą i dekorujemy. U nas dekoracją były kryształki galaretki, które sprawiały że tort nie był mdły.
Muszę się przyznać: eksperymentowałam w niedzielę na naszych gościach. Na szczęście z sukcesem. Nie dość że wszyscy przeżyli, to jeszcze im smakowało! Pomysł na pasztet pochodzi z portalu Wielkie Żarcie. Składniki:
2 średnie cukinie (3-4 szklanki potartej cukinii)
150 g pieczarek
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 szklanki bułki tartej
200 g sera żółtego
3/4 szklanki oleju
1 łyżka masła
1 łyżka tymianku
sól, pieprz, vegeta
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na 20 minut i lekko
odcisnąć sok. Pieczarki, marchew i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, cebulę posiekać drobno. Cebulę i pieczarki poddusić na maśle
do zarumienienia i odparowania wody. Przestudzić. Do startej cukinii dodać
pieczarki i cebulę, marchew, ser żółty, jajka, bułkę tartą,
przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz przyprawy. Wszystko
wymieszać dokładnie i ewentualnie przyprawić. Masę przełożyć do keksówki lub formy na tartę wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do
nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny i 15 minut.
Kolejna impreza rodzinna zachęciła /czyt. zmusiła ;-) / do wypróbowania nowego przepisu, za który serdecznie dziękuję Angelice i Kasi. Ciasteczka można również robić z marmoladą, zamiast jabłek, również są smaczne, ale skoro u nas osiem jabłonek w ogrodzie... Składniki:
500 g sera białego zmielonego
500 g margaryny
500 g mąki pszennej
jabłka obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojone na plasterki
cukier puder do posypania
ewentualnie cynamon
Mąkę, ser i margarynę zagnieść na ciasto i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy jak na pierogi i wykrawamy kółka szklanką. Na każdym kółku układamy plasterek jabłka (nasze jabłka są małe, więc były to ósemki, a nie plasterki) i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wysmarowanej margaryna lub na papierze do pieczenia i pieczemy w temp. 150-180 stopni, do zrumienienia, około 15 minut. Od razu, gorące posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dziś klasyka sałatek. Pewnie każda pani domu ma swoja wersję tej pysznej sałatki, a jeśli nie, to szczerze zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
olej do smażenia
przyprawa gyros
2 cebule czerwone
puszka kukurydzy
słoik sałatki szwedzkiej
1 kapusta pekińska
majonez
keczup
Z podanych składników przygotowałam dwie duże miski sałatki. Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączone z tłuszczu i ostudzone mięso układamy na dnie miski. Następnie smarujemy go keczupem. Na to układamy posiekaną w piórka cebulę oraz układam warstwę porwanej na kawałeczki kapusty i odsączoną sałatkę szwedzką. Następnie wysypuję odsączoną kukurydzę. Na górę daję jeszcze jedną warstwę kapusty, którą smaruję majonezem i robię esy-floresy z keczupu. Sałatkę podaję ze świeżo upieczonymi bułeczkami, własnej roboty oczywiście.
Moja ostatnia zaprawa na zimę. Ukiszenie kapusty to łatwizna. Wystarczy kupić poszatkowaną kapustę i mieć specjalne wiadro Jumbo firmy Tupperware, a zakiszenie kapusty zajmie tylko 10 minut. Za to w zimie surówka albo bigos z własnej kapusty są bezkonkurencyjne! Składniki:
10 kg kapusty białej poszatkowanej
25 dag marchwi startej na tarce na grubych oczkach
20 dag soli kamiennej
2 dag kminku
ewentualnie koper, taki jak do ogórków na dno i na wierzch wiadra
Żeby wszystko poszło sprawnie i łatwo, kapustę przesypuję do umytej wanny, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam rękoma i zostawiam na ok. 1,5 godziny. Gdy kapusta puści sok, na dno wiadra daję kilka gałązek kopru i odciśniętą w rękach kapustę wkładam do wiadra. W wiadrze każdą dołożoną warstwę kapusty ugniatam rękoma. Zbierający się na ugniecionej kapuście sok wylewam do garnka, po to aby na samej górze wiadra nie została sucha odciśnięta kapusta, więc gdy cała kapusta jest w wiadrze wlewam odciśnięty wcześniej sok i układam kilka gałązek kopru. Wiadro zamykam szczelnie pokrywką i zostawiam do ukiszenia, kilka dni. Potem wystawiam w chłodniejsze miejsce, czyli na klatkę schodową gdzie w zimie temperatura oscyluje pomiędzy 10-15 stopni Celsjusza. Zaletą kiszenia w tym wiadrze jest to, że kapusta z góry nie psuje się, nie trzeba jej też obmywać. Jest smaczna do samego końca. Poniżej kapusta w wannie, a potem już ubita w wiadrze przez mojego pomocnika ;)
Za nami przyjęcie z okazji piątych urodzin Michałka. Synek prze - szczęśliwy, ponieważ był jego ulubiony tort czekoladowy z M&M'sami, a na dodatek z Zygzakiem (opłatek zamówiony przez internet), no i oczywiście goście i prezenty. Przepis na tort można znaleźć tutaj: http://poradnikmagdy.blogspot.com/krem-czekoladowy-do-tortu-mojej-babci.html
Jak się okazało, nie wszystkie dzieci lubią torty, niektóre wolą kruche ciasteczka, dlatego upiekłam ciasteczka orzechowe. Zazwyczaj piekę je na Boże Narodzenie, ich zaletą jest to że bardzo długo utrzymują świeżość. Składniki:
kostka margaryny 250 g
masło 100 g
500 g mąki
2 cukry waniliowe
150 g cukru pudru
250 g orzechów mielonych (lub mielonych migdałów)
Uwaga! w tym przepisie nie dodaje się jajek
Wszystkie składniki należy zagnieść i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Potem ciasto rozwałkować (*podsypując mąką) i wykrawać ciasteczka. Piec do zrumienienia ok. 15 minut na papierze do pieczenia.
Patrzę na datę ostatniego wpisu i nie wierzę, prawie miesiąc minął. Nie dlatego, że nie mam o czym pisać, wręcz przeciwnie! Na wypróbowanie czeka przepis Ani na kurczaka, przepis Asi na naleśniki i jeszcze kilka moich... ale wykorzystuję maksymalnie czas i pogodę na prace w ogródku: sadzenie kwiatków, porządkowanie grządek i rabatek oraz zbieranie jabłek. No i oczywiście spacery i zabawy z dziećmi. Dzisiejszy przepis nie jest jakoś specjalnie odkrywczy, ale tak nam smakował, że raczej dla własnego pamiętania, postanowiłam zrobić wpis. Składniki: (ja robiłam dla 3 osób, ale farszu starczy także dla czwartej cukinii)
3 średniej wielkości cukinie
500g mięsa mielonego
1 jajko
garść bułki tartej
sól, pieprz , ulubione zioła
Winiary pomysł na roladki schabowe w sosie serowym
śmietana do sosu
Cukinie należy umyć, odkroić górę i dół. Następnie każdą cukinię podzielić na 4-5 części. Każdą część wydrążyć małą łyżeczką. Do każdego kawałka wcisnąć ręką mięso mielone (doprawione jajkiem, bułka tartą, solą, pieprzem i ziołami - u mnie była bułgarska czubrica). Nie byłam pewna czy jeśli tylko zapiekę pół godziny w piekarniku, cukinie nie będą surowe, więc najpierw na patelni lekko je podddusiłam ok. 20 min.: podlałam je troszkę wodą, dodałam wydrążone środki cukinii i dusiłam je pod przykryciem. Potem zmiksowałam powstały sos, wylałam go na formę do tarty, na to ułożyłam cukinie i polałam sosem Winiary przygotowanym wg opisu na opakowaniu, z tym, że go nie gotowałam (rozpuściłam proszek w wodzie ze śmietaną i zalałam cukinie). Całość zapiekłam w piekarniku 30 minut. Obiadek podałam z makaronem i sałatą zieloną. Mniam!