czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka brokułowa z serem feta

20:27 2 Comments
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 200 g sera feta
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 100 g pestek słonecznika
  • puszka kukurydzy

Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie i studzimy. Pestki słonecznika należy uprażyć na suchej patelni, ostrożnie by ich nie spalić. Do jogurtu dodajemy roztarty z solą czosnek i mieszamy, ewentualnie jeszcze dosalamy.
Na dnie miski układamy różyczki brokuła, zalewamy połową sosu jogurtowego. Posypujemy słonecznikiem a następnie odsączoną kukurydzą. Polewamy całość resztą sosu i na górze układamy pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę podajemy schłodzoną.


poniedziałek, 17 czerwca 2013

Słone ciasteczka - w 15 minut

04:00 0 Comments
Moja ulubiona przekąska do piwa. Znika błyskawicznie, nim na dobre zdąży wystygnąć ;-)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego schłodzonego
  • 1 ser feta
  • 1 bryndza
  • 3-4 plasterki żółtego sera
  • zioła suszone: oregano, bazylia
  • sezam
  • keczup
  • pieprz
Ciasto rozwijamy. Rozcinam wzdłuż, na 3 paski. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na pierwszy pasek rozsmarowujemy keczup, układamy na całej długości ser żółty, posypujemy oregano. Zwijamy jak roladę i kroimy na takie małe "ślimaczki". Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Drugi pasek smarujemy bryndzą i posypujemy pieprzem. Składamy na pół, po dłuższej krawędzi i także kroimy małe ciasteczka i na blachę.

Na ostatni pasek nakładamy kawałeczki pokruszonej fety, posypujemy bazylią. Zawijamy brzegi do środka, posypujemy sezamem i kroimy na kawałeczki. Układamy na blasze.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut.




sobota, 15 czerwca 2013

Pieczarki z grilla

19:04 3 Comments
Robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Tak nam zasmakowały, że teraz będą na stałe w naszym menu grillowym. Tak jak cukinie.

Składniki:
  • 10 dużych pieczarek
  • mała cebula
  • 10 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią (np. Lazur)
  • 1 łyżka oleju
  • 10 orzechów włoskich
  • sól
Pieczarki czyścimy, nie myjemy!!! Jak są bardzo brudne to obieramy skórkę z kapeluszy. Nóżki wyłamujemy. Kapelusze solimy. Nóżki grzybów dusimy na zeszklonej, pokrojonej w drobną kostkę cebulce i zostawiamy do ostygnięcia. Kapelusze faszerujemy cebulką z grzybami, na to nakładamy posiekane drobno orzechy włoskie. Na górę układamy kawałki sera.
Grillujemy na tackach aluminiowych, aż ser z góry się roztopi.




sobota, 8 czerwca 2013

Dorsz po brazylijsku - w mleczku kokosowym

21:29 0 Comments
Oto nasz dzisiejszy obiad. Ryba w nowej odsłonie. W tym przepisie ważne jest aby użyć ryby dobrej jakości, bez lodu, żeby nam się rybka w trakcie gotowania nie rozpadła. 

Składniki:
  • 70 dag filetu z dorsza, rozmrożonego lub świeżego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 cebulki młode ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
  • puszka 350 ml mleczka kokosowego
Na głębokiej patelni należy podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać cebulkę ze szczypiorkiem, roztarty czosnek, paprykę i papryczkę chili. Smażyć 2 minuty.
Dodać pomidory i dusić 5 minut. Następnie dodajemy pietruszkę i kolendrę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Teraz wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Dodajemy kawałki surowej ryby i gotujemy na małym ogniu do 15 minut. Doprawiamy jeszcze raz i podajemy z ryżem. 


piątek, 7 czerwca 2013

Placuszki serowe z sosem truskawkowym

15:09 2 Comments
Ten przepis należy do moich ulubionych dań bezmięsnych, zwłaszcza teraz gdy są świeże truskawki.

Składniki: (na ok. 10 placuszków)
  • 3 jajka
  • 25 dag twarogu
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie trochę mleka
  • olej do smażenia
Sos truskawkowy:
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier do smaku
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem. Dodajemy pokruszony ser (nie mielimy go, mają być grudki) oraz mąkę. Dalej ucieramy do połączenia wszystkich składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste możemy dodać troszkę mleka. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy z obu stron. Podajemy z sosem truskawkowym. Można truskawki zblendować z cukrem na mus, ale ja wolę gdy są wyczuwalne kawałki truskawek, więc rozgniatam je widelcem i posypuje cukrem.




wtorek, 4 czerwca 2013

Warzonka

21:30 0 Comments
Z racji tego że mamy zimę na całego, a więc i okres przeziębień, pierwszy przepis będzie na domową warzonkę, napój który pije się gorący, tuż przed położeniem się wieczór spać. Stosować najlepiej na początku przeziębienia, gdy czujemy, że coś nas "zbiera". Mi osobiście bardzo to pomaga na suchy, męczący kaszel.
Uwaga! Przepis tylko dla osób dorosłych.

WARZONKA

Składniki:


  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 duża łyżka masła
  • 50 ml wody przegotowanej
  • 50 ml spirytusu lub 100 ml wódki czystej
Wykonanie:
  • na suchej patelni teflonowej, z cukru pomału zrobić karmel, ostrożnie, nie spalić!
  • do karmelu wlać wodę
  • jak karmel się rozpuści dodać masło
  • na końcu ostrożnie wlać spirytus lub wódkę, wymieszać i wlać do kubka pić gorące, a potem do łóżka spać