niedziela, 24 sierpnia 2014

Ciasto Kubuś

13:25 2 Comments
Niewątpliwie jest wiele zalet chodzenia do "zerówki" mojego Michałka. Jedną z nich jest przepis na to ciasto - dziękuję Marto!

Składniki:
              biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
              masa:
  • 1 duży sok Kubuś marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
  • 1/2 kostki masła
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń
Najpierw przygotowujemy biszkopt: 
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, na końcu olej. Lekko mieszamy.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170 stopni, na złoty kolor, ok. 20 minut. Wystudzony przekrawamy na 2 części.

Masa:
W 1 szklance soku rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się soku wlewamy budynie i zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku).


czwartek, 14 sierpnia 2014

Aby dziecko osiągnęło sukces

12:58 0 Comments
Marzeniem każdego rodzica jest, by jego dziecko/dzieci wyrosło w przyszłości na człowieka sukcesu. Czytając jakiś czas temu książkę "Siła nawyku" Charles'a Duhigg, dowiedziałam się jak już od najmłodszych lat rodzice mogą pomagać dziecku wyrosnąć na osobę posiadającą dużą samodyscyplinę, dzięki której łatwiej wszystko w życiu osiągną.
Okazuje się, że kluczem do sukces jest siła woli, najważniejszy z naszych nawyków. Osobom obdarzonym silną wolą łatwiej przychodzi zrobienie pewnych rzeczy, bo robią je automatycznie (mają to w nawyku).
Moim zamiarem nie jest absolutnie przepisywanie tej super ciekawej książki. Opiszę więc tylko jedno ciekawe doświadczenie i na koniec zdradzę "tajemnicę" jak wyrabiać siłę woli u swoich dzieci. Wszystkich bardziej dociekliwych zachęcam do przeczytania całej książki, warto!

W latach 60-tych przeprowadzono eksperyment: testowano siłę woli czterolatków. Dziecko zostawało samo na 15 minut w sali gdzie na stole stały cukierki. Dzieciom zaproponowano układ: mogły od razu zjeść cukierka albo poczekać kilka minut i jak wróci eksperymentator, zjeść dwa cukierki. Część dzieci od razu po wyjściu badacza zjadała cukierka. Tylko 30% czterolatków oparło się pokusie. Po kilku latach odszukano uczestników badania. Okazało się, że dzieci które poczekały, jako nastolatkowie miały najlepsze oceny, byli bardziej popularni wśród rówieśników i rzadziej używali narkotyków. Podsumowując: jeśli jako czterolatek dziecko wiedziało jak oprzeć się pokusie zjedzenia cukierka, będąc starszym wiedziało jak zjawić się punktualnie na lekcjach i odrobić zadanie, a także jak nawiązywać przyjaźnie i nie ulegać presji grupy. Dzieci te miały umiejętność samokontroli, która dawała im przewagę w ciągu całego życia.

Rada (wg autora wyżej wspomnianej książki): zapisanie dziecka na lekcje pianina lub zajęcia sportowe. Nie chodzi o to, by dziecko stało się wirtuozem czy pięcioletnią gwiazdą sportu. Chodzi o to, by dziecko nauczyło się regularnie ćwiczyć, wkładać wysiłek w uprawianie sportu, wtedy buduje własną siłę samoregulacji. Pięciolatek, który jest w stanie przez 10 minut biec za piłką, wyrośnie na szóstoklasistę, który będzie umiał o czasie zająć się swoją pracą domową.

O tym, że autor ma rację przekonałam się widząc jak bardzo zmienił się mój Michał, po roku trenowania judo. Od września na pewno znów go zapiszę na treningi.




czwartek, 7 sierpnia 2014

Ciasteczka cytrynowe

13:09 0 Comments
Michałek jest na półkolonii, Jaś poszedł spać, obiad mam od wczoraj, generalnie luz, więc postanowiłam upiec ciasteczka. Będąc w Budapeszcie kupiłam lemon curd i szukałam pomysłu, gdzie go wykorzystać. Ciasteczka są wyśmienite, muszę ćwiczyć silną wolę, żeby zostały dla moich panów, gdy wrócą popołudniu.




Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • słoik lemon curdu (można go też zrobić samemu, przepisów jest mnóstwo)
 Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.
Z ciasta formować kulki wielkości winogrona. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie w każdym zrobić wgłębienie np. końcówką warzechy. Za każdym razem koniec warzechy maczam najpierw w mące. Wgłębienia nie mogą być za płytkie, bo krem cytrynowy nam się rozleje.
Lemon curd wyciskałam szprycą do każdego ciasteczka i piekłam ok. 15 minut, w temp. 180 stopni z termoobiegiem.



wtorek, 5 sierpnia 2014

Sałatka ogórkowa z czosnkiem na zimę

13:32 0 Comments
Przepis ten pochodzi z Wielkiego Żarcia i ma aż 190 pozytywnych komentarzy. Doszłam więc do wniosku, że tyle osób nie może się mylić i sałatkę wypróbowałam. Było warto!

Składniki:
  • 4 kg obranych ze skóry ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 szklanka cukru
  • 180 ml octu 10%
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki soli
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny.
Po tym czasie wkładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 10-15 minut. Potem od razu wyjąć z wody. Z podanej porcji wychodzi ok. 10 małych słoików jak na zdjęciu.