Pora robić zapasy na zimę.Jak to u mnie z przetworami, przepis pochodzi od mojej babci, sprawdziłam więc zamieszczam na blogu.
Dzięki Thermomixowi takie musy robi się szybki i łatwo. Bez jego pomocy też się da, ale trochę więcej z tym zabawy.
Składniki:
- dowolna ilość jabłek
- woda
Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne. Jesli nie mamy Thermomixa jabłka drobno kroimy i ciasno upychamy w słoikach (wlewając na dno troszkę wody: 1-2 łyżki), albo najpierw przesmażamy (trochę podlewając wodą). Drugi sposób jest lepszy ponieważ więcej jabłek wejdzie do słoja.
Sposób z Thermomixem:
Obrane jabłka, bez nasion rozdrabniamy ok. 5 sekund, obroty 6. Do słoika na dno wlewamy troszkę wody (1-2 łyżki) i wkładamy mus. Zakręcamy.
Bez względu na sposób przygotowania - litrowe słoje pasteryzujemy ok. 20-25 minut od momentu zagotowania.
W zimie takie jabłka są idealne do
ciast lub ryżu z jabłkami.