niedziela, 29 marca 2015

Lasagne z dorszem

19:21 0 Comments
Zainspirowana pysznym cannelloni, które miałam okazję zjeść w Gallo Nero (polecam także ich pizzę!) przygotowałam w piątek podobne danie, tylko zamiast rurek były płaty makaronu. Wyszło równie pysznie, a Michałek stwierdził, że woli taką wersję lasagni zamiast mięsnej.

Składniki:
  • 9 płatów makaronu
  • 300-400 g dorsza
  • puszka pomidorów
  • 3-4 łyżki kaparów
  • ser żółty do posypania
  • sól
Dorsza solimy i gotujemy na parze, ok 5 minut. Rozdrabniamy, sprawdzając czy nie ma w nim ości. Makaron obgotowałam ok. 2 minut. W formie układałam kolejno: 3 płaty makaronu, następnie rozdrobniony dorsz, na to kapary i zmiksowane pomidory. W ten sposób zrobiłam 3 warstwy, na górze ostatnia była ryba i pomidory. Całość posypałam tartym serem żółtym, pomieszanym z parmezanem (sam parmezan jest za intensywny w smaku dla moich dzieci). Wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, temp. 180 stopni.

















wtorek, 24 marca 2015

Tarta ze szpinakiem - szybki obiad

20:20 1 Comments
Pyszny obiadek, który można szybko przygotować.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szpinak mrożony rozdrobniony
  • 1 ser Lazur z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • masło do natłuszczenia formy
Szpinak rozmrażamy i na patelni podsmażamy, odparowując wodę. Przekładamy na sitko do całkowitego odcedzenia wody.
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy szpinak i roztarty z solą czosnek.
Całość mieszamy i doprawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem francuskim. Z pozostałości ciasta robimy paski, które utworzą "kratkę" na górze. Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy, posypujemy pokruszonym serem lazur. Następnie układamy "kratkę" z resztek ciasta, posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180-200 stopni.


czwartek, 12 marca 2015

Kurczak w powidłach śliwkowych

15:31 0 Comments
Do wypróbowania tego dania zainspirował mnie przepis z gazetki: "Przyślij przepis. Kurczak na obiad".

Składniki:
  • 3 duże udka z kurczaka
  • słoik powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 7 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, vegeta
Umyte i osuszone udka solimy, pieprzymy i smarujemy marynatą z powideł, oleju, octu i roztartego czosnku. Odstawiamy na minimum 2 godziny. Następnie pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia obróciłam udka aby równomiernie pokryły się sosem a na 10 minut przed wyjęciem znów je obróciłam i włączyłam w piekarniku grill.
Udka wyszły pyszne!