poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Rolada łososiowo-szpinakowa

17:13 4 Comments
Od dawna przymierzałam się do zrobienia tej przystawki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie, dlatego nie należy żałować czosnku, pieprzu i wybrać ulubiony serek o wyrazistym smaku (np. czosnkowy, chrzanowy lub tak jak ja Łaciaty meksykański)

Składniki:
  • 500 g rozmrożonego odcedzonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pudełka serka typu Almette lub Łaciaty meksyklański
  • cytryna
  • 400-500 g łososia wędzonego w plastrach
  • sól, pieprz
Szpinak  podsmażamy z masłem i roztartym czosnkiem. Doprawiamy solą. Odcedzamy na sitku, aby pozbyć się maksymalnie wody odciskałam wodę łyżką. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek.
Wykładamy masę na blachę (taką, która jest na wyposażeniu piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w temp. 150 stopni.
Z zimnej rolady zdejmujemy papier do pieczenia, smarujemy serkami, układamy łososia. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy cytryną. Zwijamy roladę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki.







piątek, 3 kwietnia 2015

Wielkanocne wypieki

14:46 3 Comments
Pieczone specjalnie z myślą o dzieciach. Podane składniki wystarczą do upieczenia: kurki, baranka, zajączka i małej babki.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Ubić mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie olej i wodę. Wszystko wymieszać i wlewać do foremek. Foremki muszą być dobrze wysmarowane tłuszczem i posypane bułką tartą. Zwierzaki pieczemy ok. 40 minut, 180 stopni.
Do reszty ciasta, która została dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30 minut.