niedziela, 27 września 2015

Królik mojej babci - najlepszy!

13:39 0 Comments
Jeśli komuś znudzi się wieprzowina i kurczaki, warto sięgnąć po królika. Bez obaw, przepis, wg którego przygotowuję królika jest banalny i wypróbowany setki razy, przez moja babcię i przeze mnie.

Składniki:
  • królik, poporcjowany
  • cebula 1-2 szt.
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • olej
  • kminek
Umytego królika nacieramy solą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie mięso opiekamy na oleju.
Do podpieczonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Posypujemy kminkiem, nie żałujemy go, dzięki przyprawie królik będzie miał pyszny smak i aromat. Podlewamy mięso wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości (ok. 2 godzin) obracając mięso co jakiś czas i sprawdzając czy nam się woda nie wygotowała, wtedy ją uzupełniamy.


piątek, 18 września 2015

Ser biały marynowany

14:45 0 Comments
Świetna przekąska, im dłużej się marynuje, tym lepsza. Kluczem do sukcesu są dobry gatunkowo twaróg (najlepszy domowy) i dobra oliwa z oliwek.

Składniki:
  • 25 dag sera białego (twarogu)
  • ok. 500 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty, 3-4 ziarenka
  • 1 papryczka chilli
  • świeże zioła (rozmaryn lub bazylia, oregano)
Ser kroimy w kostkę, mocno solimy. W słoiku układamy ser, pomidorki i pokrojoną w paski papryczkę . Dodajemy pieprz i plasterki czosnku. Zalewamy całość oliwą. Odstawiamy do lodówki na kilka dni (3-5).
Przed podaniem słoik należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby przekąska troszkę się ogrzała (zimna nie ma tak wyczuwalnych aromatów). Oliwę można potem wykorzystać do sałatek lub na nowo włożyć do niej kolejną porcję sera.



czwartek, 17 września 2015

Mus z jabłek, na zimę

16:39 0 Comments
Pora robić zapasy na zimę.Jak to u mnie z przetworami, przepis pochodzi od mojej babci, sprawdziłam więc zamieszczam na blogu.
 Dzięki Thermomixowi takie musy robi się szybki i łatwo. Bez jego pomocy też się da, ale trochę więcej z tym zabawy.

Składniki:
  • dowolna ilość jabłek
  • woda
Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazda nasienne. Jesli nie mamy Thermomixa jabłka drobno kroimy i ciasno upychamy w słoikach (wlewając na dno troszkę wody: 1-2 łyżki), albo najpierw przesmażamy (trochę podlewając wodą). Drugi sposób jest lepszy ponieważ więcej jabłek wejdzie do słoja.

Sposób z Thermomixem:
Obrane jabłka, bez nasion rozdrabniamy ok. 5 sekund, obroty 6. Do słoika na dno wlewamy troszkę wody (1-2 łyżki) i wkładamy mus. Zakręcamy.

Bez względu na sposób przygotowania - litrowe słoje pasteryzujemy ok. 20-25 minut od momentu zagotowania.
W zimie takie jabłka są idealne do ciast lub ryżu z jabłkami.



poniedziałek, 14 września 2015

Jarzyny na zimę, do słoika

14:42 0 Comments
Przepis pochodzi od mojej Babci, sprawdzony, Babcia w ten sposób przygotowuje warzywa od lat. Zimą dodane do zupy albo sosu, bardzo podnoszą smak przygotowanego dania.

Składniki:
  • marchew, seler, pietruszka - korzeń, wszystkiego tyle samo, np. po 1 kg
  • por, 2-3 sztuki
  • zielona pietruszka, seler zielony liście (ale nie naciowy!) - na oko 1-2 pęczki, można więcej
  • sól: 20 dag na 1 kg zmielonych jarzyn + do słoika
Jarzyny obieramy i mielimy na maszynce do mięsa, na grubym sitku do kiełbas (lub trzemy na drobnej tarce). Zieloną pietruszkę, por  i seler drobno kroimy. Wszystkie warzywa mieszamy razem i warzymy. Dodajemy sól wg proporcji powyżej, mieszamy i zostawiamy na godzinę.

Na dno słoika dajemy pół łyżeczki soli, wkładamy jarzyny, ubijamy je mocno w słoju, tak aby na górze był sok warzywny. Na górę w słoiku także dajemy 1/2 łyżeczki soli. Słoje zakręcamy i odstawiamy do piwnicy. Takie jarzyny moga stać równy rok w piwnicy, po otwarciu słój przechowujemy w lodówce. Uwaga z dodawaniem jarzyn do potraw - są bardzo słone, więc najpierw dodajemy jarzyny a potem ewentualnie dosalamy potrawę!