W oczekiwaniu na wiosnę, mając dość białego widoku za oknem, na dzisiejszą kolację zrobiłam zielone spaghetti. Szybko się robi, jeszcze szybciej je :-) Składniki:
porcja makaronu spaghetti na 2 osoby
butelka białego wytrawnego wina
średnia cebula
2 łyżki masła
ćwiartka mrożonego szpinaku
8 dag sera pleśniowego Lazur
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. W międzyczasie na maśle należy udusić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać szpinak (zamrożony), przykryć pokrywką i poczekać aż szpinak się rozmrozi. Podlać winem, ok. 0,5 szklanki i na koniec dodać pokruszony ser. Gdy ser się rozpuści, wyłączyć gaz. Do sosu dodać ugotowany odcedzony makaron. Całość wmieszać, przełożyć na talerze i podawać z winem.
ja do tego dodaje jeszcze fete :) i uzywam szpinaku mrozonego ze smietana - palce lizac
OdpowiedzUsuń