Kiedyś, dawno temu wypróbowałam przepis, bardzo nam smakował, ale jakoś o nim zapomniałam. Dziś postanowiłam go powtórzyć. Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka
3 ząbki czosnku
3 łyżki keczupu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
papryka chili w proszku
sól, pieprz do smaku
oliwa
Umyte i oczyszczone skrzydełka nacieramy marynatą przygotowaną z roztartego czosnku z solą i pozostałych składników, oprócz oliwy. Pojemnik ze skrzydełkami w marynacie wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Blachę nacieramy oliwą, tak aby na dnie była jej cienka warstwa. Przekładamy skrzydełka na blachę i pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni. Skrzydełka smakują na ciepło, np. z ryżem i surówką jak i na zimno z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz