Obiecywałam sobie: koniec przetworów w tym sezonie... no i słowa nie dotrzymałam. Babcia dała mi cukinie, 2 kg. Mam przepis na dżem z cukinii, ale proporcje nie pasowały, bo dżem robi się z 5 kg. A tu po obraniu ze skórki i wydrążeniu nasion zostało mi 1,5 kg cukinii. Przez przypadek zaglądam na Wielkie Żarcie i znalazłam przepis na keczup. Zrobiłam, spróbowałam - pyszny! więc ze spokojną głową zamieszczam go na moim blogu: Składniki:
1,5 kg cukinii
400 g koncentratu pomidorowego
0,5 kg cebuli
garść soli
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jak ktoś lubi ostro to może dać całą)
1 łyżeczka pieprzu (można pominąć jeśli ma być keczup łagodny dla dzieci)
Obrane i pozbawione nasion cukinie kroimy w kostkę, cebulę również. Przekładamy do garnka i sypiemy garść soli. Mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie (nie odcedzamy!) gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukinia będzie się rozpadać, robić papkowata. Wtedy miksujemy i dalej gotując dodajemy cukier i ocet. Gotujemy 20 minut ciągle mieszając, bo pryska i może się przypalać. Potem dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Gorący keczup nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Z 1,5 kg cukinii wyszło mi 8 małych słoiczków.
Robiłam go, jest znakomity!
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku robiłam, dałam cukier trzcinowy, wyszło super.
OdpowiedzUsuńbardzo dużo cukru :(
OdpowiedzUsuń