Strony

sobota, 27 grudnia 2014

Ciasteczka anyżkowe

Po długiej nieobecności na własnym blogu, spieszę podzielić się dwoma przepisami, które podczas tegorocznych Świąt Bożego Narodzenia gościły na naszym stole. Pierwszy przepis na ciasteczka - anyżki:

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka zmielonego anyżu
Wieczorem jajka ubijamy z cukrem minimum 20 minut, niektóre przepisy zalecają 30-60 minut. Następnie powoli dodajemy do jajek przesianą mąkę wymieszaną z anyżem i dalej miksujemy 5 minut.
Następnie przygotowujemy blachy, wykładamy je papierem do pieczenia. Mi były potrzebne 2 blachy o wymiarach 42x38 cm i jedna mniejsza. Szprycą lub rękawem cukierniczym wyciskamy na blachę ciasteczka, ja robiłam takie wielkości monety 50 groszowej. Trzeba pamiętać o odstępach między ciasteczkami, ponieważ troszkę się rozlewają.
Ciasteczka zostawiamy w temperaturze pokojowej do przeschnięcia na całą noc. Następnego dnia pieczemy je w temp. 160-180 stopni C po ok. 12 minut.


1 komentarz: