wtorek, 24 marca 2015

Tarta ze szpinakiem - szybki obiad

Pyszny obiadek, który można szybko przygotować.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szpinak mrożony rozdrobniony
  • 1 ser Lazur z niebieskÄ… pleÅ›niÄ…
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • 1 jajko
  • ser żółty do posypania
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1-2 Å‚yżki oleju
  • masÅ‚o do natÅ‚uszczenia formy
Szpinak rozmrażamy i na patelni podsmażamy, odparowując wodę. Przekładamy na sitko do całkowitego odcedzenia wody.
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy szpinak i roztarty z solą czosnek.
Całość mieszamy i doprawiamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wylepiamy ciastem francuskim. Z pozostałości ciasta robimy paski, które utworzą "kratkę" na górze. Na ciasto wykładamy farsz szpinakowy, posypujemy pokruszonym serem lazur. Następnie układamy "kratkę" z resztek ciasta, posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180-200 stopni.


1 komentarz: