sobota, 2 kwietnia 2016

Ekspresowa babka

Przepis na babkę znalazłam na włoskim blogu, oryginalnie nazywa się "torta della Suocera", czyli ciasto teściowej. Chodzi o to, że ciasto robi się szybko i łatwo, więc można go przygotować dla niespodziewanych gości.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 10 Å‚yżek cukru
  • 200 g Å›mietanki kremówki
  • 10 Å‚yżek mÄ…ki
  • cukier waniliowy
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: posiekana czekolada lub owoce,
Jajka ubijamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa jest puszysta, dodajemy śmietankę i mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu mieszamy.
Do ciasta można dodać posiekaną czekoladę lub owoce.
Pieczemy w małej foremce, 40 minut, temp. 160 stopni.
Można posypać cukrem pudrem.
Tutaj można obejrzeć film, jak zrobić ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz