niedziela, 16 kwietnia 2017

Indyk faszerowany suszonymi pomidorami, fetą i cukinią

Dzisiejszy obiad Wielkanocny powstał w oparciu o pyszny przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 1 cebula
  • pół cukinii
  • 1/3 kostki sera Favita
  • ok. 8 suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 dag boczku surowego wędzonego w plastrach
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła


Dzień wcześniej filet rozkroić na jak najbardziej płaski plaster mięsa, natrzeć czosnkiem roztartym z solą.
Drugiego dnia na maśle szklimy posiekaną drobno cebulę z potartą na grubej tarce cukinią (nieobraną) - tak by cukinia odparowała, trochę posolić.
Mięso rozbić tłuczkiem. Ułożyć na nim pokrojoną w paski fetę, pomidory suszone i ostudzoną cukinię.
Spiąć wykałaczkami. Przełożyć do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego,  łączeniem do góry, przykryć plastrami boczku.
Piec w temperaturze 180 stopni. Ponieważ dałam mięso do zimnego piekarnika, piekłam 1,5 godziny, a potem jeszcze 15 minut zostawiłam w wyłączonym piekarniku. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :-) 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz