czwartek, 24 września 2020

Focaccia z kurkami

 Idealne proporcje dla puszystej, miÄ™ciutkiej focaccii - przepis pochodzi z bloga JadÅ‚onomia.


Składniki:

600 g mÄ…ki pszennej

100 ml ciepłego mleka

350 ml wody

8 g suchych drożdży instant

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

duża garść kurek, umytych i osuszonych + łyżka oliwy

kilka gałązek tymianku lub suszony tymianek


Mąkę oraz pozostałe składniki wkładamy do Thermomixa i wyrabiamy 2 minuty. Następnie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia - u mnie w misce Tupperware, ok 1-1,5 godziny.

FormÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia, przeÅ‚ożyć ciasto, kurki wymieszać z oliwÄ… i powciskać je w ciasto, posypać caÅ‚ość tymiankiem i odstawić do wyroÅ›niÄ™cia na kolejne 30 – 45 minut. Posolić.

Piec w temp. 200 stopni, 25 – 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz