sobota, 20 kwietnia 2013

Drożdżowe z orzechami

Ciasto
      

        Składniki:
                200g mleka
                60g świeżych drożdży
                120g cukru
                50 g roztopionego masła (do Thermomixa wystarczy aby masło było miękkie)
                4 żółtka
                600g mąki pszennej
                1/2 łyżeczki soli
                1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać cieple mleko i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
 


Wersja dla Thermomixa:
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, drożdże i cukier, podgrzać 1 min 30s/37stopni/obr.1
2. Dodać masło, żółtka, mąkę, sól i aromat, wyrobić 2 min/interwał
3. Przełożyć do innego naczynia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.


Masa orzechowa
       

 Składniki:
  • 4 białka
  • 200g cukru pudru
  • 300g zmielonych orzechów
  • aromat waniliowy


  • 1 jajko (osobno białko, osobno żółtko) do posmarowania

Ubić białka z szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie lśniąca. Dodać orzechy i kilka kropli aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, posmarować białkiem, nałożyć masę i zwinąć. Rolady posmarować żółtkiem aby w trakcie pieczenia nabrały złotego koloru.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 20-30 min.

Z przepisu wychodzą 2 rolady o długości 35 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz