czwartek, 28 lipca 2016

Gofry

Najlepiej wydane pieniądze w tym miesiącu :-) GOFROWNICA! :-)
Przepis na chrupiące gofry pochodzi z Wielkiego Żarcia, wypróbowałam, porcja ciasta spora, starczyło dla 6 osób.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat

Włączamy gofrownicę. Ubijamy pianę z białek. Odstawiamy.

W osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem do białości. Dodajemy resztę składników (oprócz piany). Miksujemy. Dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką.

Ciasto ma mieć gęstość śmietany kwaśnej.

Nalewamy ciasto na formę i pieczemy 5 minut (bez zaglądania).


2 komentarze: