niedziela, 3 lutego 2019

Sałatka z kaszą gryczaną i kurczakiem

Jedno z  moich ważniejszych odkryć kulinarnych ostatnich miesięcy, to mieszanki kasz i warzyw, które z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki lub z dodatkiem warzyw i/lub mięsa są samodzielnym daniem. Moja pierwsza propozycja wykorzystania kasz, by przygotować obiad  w 15 minut jest tutaj.

Dziś pomysł na przygotowanie sałatki w wersji mięsnej, a kolejny wpis - jutro - to wersja wegetariańska. Obie boskie!



Gotowe mieszanki kasz z warzywami i ziołami można kupić w większości sklepów spożywczych, a nawet w Rossmannie, a także w Biedronce, która ma własną markę Plony Natury i poniższy Natural Mix stanowi bazę moich dwóch sałatek:


 Składniki:

  • 1 torebka Natural Mix z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • trochę oleju do usmażenia mięsa
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • przyprawa kebab/gyros
  • sól
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 4-5 rzodkiewek
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 ogórki kiszone (u mnie domowe diabelskie ogórki)
Kaszę gotujemy 15 minut. W międzyczasie kroimy mięso i smażymy na patelni kurczaka doprawionego solą i przyprawą do gyrosa. Studzimy kaszę i mięso. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki, rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, kukurydzę, kiełki. Doprawiamy solą do smaku. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz