czwartek, 12 czerwca 2014

Kluseczki leniwe - dla dzieci

Moi chłopcy bardzo lubią obiady na słodko. Oprócz racuchów i naleśników, często robię kluseczki z twarogu. Dzięki grysikowi są puszyste i mięciutkie. Dzieci się nimi zajadają.

Składniki:
  • 400 g sera biaÅ‚ego
  • 1 duże jajko
  • 7-8 Å‚yżek kaszy manny
  • cukier do posypania
  • stopione masÅ‚o do polania
Dzięki Thermomixowi przygotowanie kluseczek zajmuje 20 sekund. Po prostu wszystkie składniki wrzucam do TM i po 20 sekundach (obroty 5) mam gotową masę, z której formuję kuleczki i wrzucam do osolonej gotującej się wody. Gdy wypłyną, wyjmuję je łyżką cedzakową.
Osoby, które nie mają Thermomixa muszą zmielić twaróg i połączyć z jajkiem i grysikiem.

Z moich obserwacji wynika, że masa twarogowa nie lubi ciepła, dlatego jak najmniej mieszamy masę rękoma, aby jej nie ogrzać.
Druga sprawa: od razu z całej masy robimy kulki i je gotujemy. Nie możemy zostawić sera na później, bo masa zrobi się rzadka i kulki będą się rozpadać w trakcie gotowania. Trzeba ugotować wszystkie, potem ewentualnie odgrzać je na maśle.
Poniżej kluseczki i Jaś pałaszujący swoją porcję, oczywiście je sam!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz