wtorek, 3 czerwca 2014

Tuńczyk na grzance

Staram się jak mogę, aby urozmaicać nasze menu śniadaniowe, dlatego co jakiś czas przygotowuję pastę - sałatkę (trudno określić) z tuńczyka, którą mąż ostatnio położył na grzance i stwierdził, że tak smakuje najlepiej. Spróbowałam, faktycznie, ma rację!

Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, duże kawałki, nie rozdrobniony
  • 1 jajko na twardo
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 cebula, drobno pokrojona lub szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz
 Wykonanie proste jako konstrukcja cepa :-)
Tuńczyka odsączamy na sitku. Jajko kroimy w kostkę, tak jak cebulę i ogórki. Wszystko razem mieszamy z majonezem, 1-2 łyżki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak jak pisałam, smakuje wybornie na grzance. Poniżej wersja ze szczypiorkiem z domowego ogródka (szczypiorek to jedna z nielicznych upraw, której w tym roku nie zjadły nam ślimaki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz