Przepis jest jak dla mnie zaskakujący, ponieważ przed włożeniem ogórków do słoików, stoją one 3 dni, najpierw zasolone, a potem w zalewie. Przygotowując je po raz pierwszy myślałam, że będą przez to miękkie, a tu niespodzianka - chrupiące! Mniam.
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 2 główki czosnku
- 2 szklanki wody
- sok z ogórków
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżki chilli
- 8 łyżek oleju
Na drugi dzień ogórki odcedzamy (sok z ogórków przyda się do zalewy) i dodajemy do nich pokrojony w plasterki czosnek.
Z podanych wyżej składników przygotowujemy zalewę - wszystko zagotowujemy i gorącą zalewę dodajemy do ogórków. Teraz ogórki leżakują 2 doby. Co jakiś czas je mieszamy. Jak zalewa wystygnie, wstawiam garnek do lodówki, żeby ogórki się nie popsuły. Po 2 dniach nakładamy ogórki do słoików, zalewamy zimną zalewą. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na 1 dobę. Potem można od razu zanieść do piwnicy. W zimie idealnie pasują do chleba z domowym smalcem, pychotka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz