poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Rolada łososiowo-szpinakowa

Od dawna przymierzałam się do zrobienia tej przystawki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie, dlatego nie należy żałować czosnku, pieprzu i wybrać ulubiony serek o wyrazistym smaku (np. czosnkowy, chrzanowy lub tak jak ja Łaciaty meksykański)

Składniki:
  • 500 g rozmrożonego odcedzonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pudełka serka typu Almette lub Łaciaty meksyklański
  • cytryna
  • 400-500 g łososia wędzonego w plastrach
  • sól, pieprz
Szpinak  podsmażamy z masłem i roztartym czosnkiem. Doprawiamy solą. Odcedzamy na sitku, aby pozbyć się maksymalnie wody odciskałam wodę łyżką. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka, a następnie ubitą na sztywno pianę z białek.
Wykładamy masę na blachę (taką, która jest na wyposażeniu piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w temp. 150 stopni.
Z zimnej rolady zdejmujemy papier do pieczenia, smarujemy serkami, układamy łososia. Doprawiamy pieprzem i skrapiamy cytryną. Zwijamy roladę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na minimum 8 godz. do lodówki.







4 komentarze: