Sernik jest troszkę nietypowy. Przygotowuje się go jak ciasto kruche, do którego dodajemy zaczyn. Wg oryginalnego przepisu powinien potem rosnąć w lodówce i faktycznie rośnie. Ale moja Babcia, która w zakresie pieczenia i gotowania jest dla mnie największym autorytetem, odkryła że ciasto jeszcze lepiej rośnie w ciepłym i co najważniejsze szybciej.
Składniki:
- na zaczyn: 4 dag drożdży + 2 łyżeczki cukru + pół szklanki ciepłego mleka
- 40 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 2 jajka - do ciasta
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 kg twarogu
- 3 jajka - do sera
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki grysiku (kaszy mannej)
- na kruszonkę: 20 dag mąki, 10 dag cukru, 10 dag miękkiego masła, cukier waniliowy
- Przygotowujemy zaczyn: mieszamy drożdże z cukrem i gdy zrobią się płynne dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i przykrywamy. Czekamy aż urosną.
- Gdy zaczyn jest gotowy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy jajka, zaczyn, śmietanę i sól. Wszystko razem szybko zagniatamy. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Ser mielimy, dodajemy jajka, cukier i grysik.
- Zagniatamy wszystkie składniki kruszonki
- Gdy ciasto urośnie wykładamy go na wysmarowaną blaszkę, na to kładziemy ser i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy ok. 30 min., w temp. 150 stopni.
babcine są najlepsze i nie ma dyskusji! :)
OdpowiedzUsuńTa... Szczególnie z margaryną ;)
UsuńJaki pyszny pomysł :) Super! Pozdrawiam i zapraszam do siebie na muffinki z malinami :)
OdpowiedzUsuńmniami ! chyba sie wpraszamy w przyszłym roku!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciasto drożdżowe 😃
OdpowiedzUsuńSernik najlepszy jest na drożdżowym 😃
Czy ciasto było pieczone z termoobiegiem? :)
OdpowiedzUsuńTak
UsuńChciałabym przygotować sernik, ale nie do końca jestem pewna co to jest grysik. Można prosić o doprecyzowanie?
OdpowiedzUsuńGrysik to inaczej kasza manna
UsuńTo ciasto to jakiś żart.Pół godziny na upieczenie w 150st.Ciasto jest surowe. Brak cukru w cieście drożdżowym,a masakrycznie dużo w twarogu. Porażka to połączenie smaków. Źle wyważone. Nie polecam. Szkoda czasu i bałaganu.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Składniki dobrze wyważone. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, dokładnie takie jakie lubię. Nie miałam grysiku więc dodałam trochę budyniu i wyszło dobre. Polecam, zwłaszcza że pracy przy tym cieście nie ma dużo. Dziękuję za przepis��
OdpowiedzUsuńDlaczego nie było informacji o termoobiegu? Od pół godziny siedzę i płacze u tym piekarniku nad tym ciastem.. 😥
OdpowiedzUsuń