środa, 16 października 2013

Kapusta kiszona

Moja ostatnia zaprawa na zimę. Ukiszenie kapusty to łatwizna. Wystarczy kupić poszatkowaną kapustę i mieć specjalne wiadro Jumbo firmy Tupperware, a zakiszenie kapusty zajmie tylko 10 minut. Za to w zimie surówka albo bigos z własnej kapusty są bezkonkurencyjne!

Składniki:
  • 10 kg kapusty białej poszatkowanej
  • 25 dag marchwi startej na tarce na grubych oczkach
  • 20 dag soli kamiennej
  • 2 dag kminku
  • ewentualnie koper, taki jak do ogórków na dno i na wierzch wiadra
Żeby wszystko poszło sprawnie i łatwo, kapustę przesypuję do umytej wanny, dodaję wszystkie przyprawy, mieszam rękoma i zostawiam na ok. 1,5 godziny. Gdy kapusta puści sok, na dno wiadra daję kilka gałązek kopru i odciśniętą w rękach kapustę wkładam do wiadra. W wiadrze każdą dołożoną warstwę kapusty ugniatam rękoma. Zbierający się na ugniecionej kapuście sok wylewam do garnka, po to aby na samej górze wiadra nie została sucha odciśnięta kapusta, więc gdy cała kapusta jest w wiadrze wlewam odciśnięty wcześniej sok i układam kilka gałązek kopru.
Wiadro zamykam szczelnie pokrywką i zostawiam do ukiszenia, kilka dni. Potem wystawiam w chłodniejsze miejsce, czyli na klatkę schodową gdzie w zimie temperatura oscyluje pomiędzy 10-15 stopni Celsjusza.
Zaletą kiszenia w tym wiadrze jest to, że kapusta z góry nie psuje się, nie trzeba jej też obmywać. Jest smaczna do samego końca.
Poniżej kapusta w wannie, a potem już ubita w wiadrze przez mojego pomocnika ;)




2 komentarze:

  1. Nie przekłuwasz kapusty po kilku dniach kiszenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba coś takiego jest napisane w instrukcji wiadra, ale ja po prostu wystawiam wiadro po kilku dniach w chłodniejsze miejsce; na pewno przekłuwanie nie zaszkodzi :-)

    OdpowiedzUsuń