Przepis na chrupiące gofry pochodzi z Wielkiego Żarcia, wypróbowałam, porcja ciasta spora, starczyło dla 6 osób.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 2 szkl. mleka
- 1/2 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
Włączamy gofrownicę. Ubijamy pianę z białek. Odstawiamy.
W osobnym naczyniu żółtka miksujemy z cukrem do białości. Dodajemy resztę składników (oprócz piany). Miksujemy. Dodajemy pianę i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto ma mieć gęstość śmietany kwaśnej.
Nalewamy ciasto na formę i pieczemy 5 minut (bez zaglądania).
Pycha !
OdpowiedzUsuńMy dziś też piekliśmy, rzeczywiście pycha ☺
OdpowiedzUsuń