sobota, 15 grudnia 2012

Warzonka - na przeziębienie

Z racji tego że mamy zimę na całego, a więc i okres przeziębień, pierwszy przepis będzie na domową warzonkę, napój który pije się gorący, tuż przed położeniem się wieczór spać. Stosować najlepiej na początku przeziębienia, gdy czujemy, że coś nas "zbiera". Mi osobiście bardzo to pomaga na suchy, męczący kaszel.
Uwaga! Przepis tylko dla osób dorosłych.

WARZONKA

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 duża łyżka masła
  • 50 ml wody przegotowanej
  • 50 ml spirytusu lub 100 ml wódki czystej
Wykonanie:
  • na suchej patelni teflonowej, z cukru pomału zrobić karmel, ostrożnie, nie spalić!
  • do karmelu wlać wodę
  • jak karmel się rozpuści dodać masło
  • na końcu ostrożnie wlać spirytus lub wódkę, wymieszać i wlać do kubka pić gorące, a potem do łóżka spać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz