Składniki:
- 4 białka
- 25 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
z tych proporcji wyszły 2 blaty o średnicy 20 cm
Masa:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 serek mascarpone 200 g
- cukier puder, do smaku
- owoce
Białka ubić z solą na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż masa będzie błyszcząca. Na końcu dodać mąkę i sok z cytryny, ubić. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy ołówkiem 2 kółka o średnicy 20 cm (przydaje się w tym celu pokrywka) i rozsmarowujemy masę z białek. Pieczemy godzinę, temp. 150 stopni, termoobieg, 1 godzinę. Potem wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (najlepiej na noc).
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier - do smaku. Ja wolę dać mniej, bo beza jest bardzo słodka. Blaty bezowe przekładamy masą śmietanową i na górze układamy owoce.
Radość dziecka bezcenna :-)
Przepyszny tort :)
OdpowiedzUsuńszkoda że nas nie było... lubie beze :)
OdpowiedzUsuń