piątek, 14 października 2016

Bezowy tort urodzinowy

Ósme urodziny Michałka. Solenizant zażyczył sobie tort bezowy.

Składniki:

  • 4 białka
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
z tych proporcji wyszły 2 blaty o średnicy 20 cm

Masa:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone 200 g
  • cukier puder, do smaku
  • owoce
Białka ubić z solą na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż masa będzie błyszcząca. Na końcu dodać mąkę i sok z cytryny, ubić. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy ołówkiem 2 kółka o średnicy 20 cm (przydaje się w tym celu pokrywka) i rozsmarowujemy masę z białek. Pieczemy godzinę, temp. 150 stopni, termoobieg, 1 godzinę. Potem wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku (najlepiej na noc).

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier - do smaku. Ja wolę dać mniej, bo beza jest bardzo słodka. Blaty bezowe przekładamy masą śmietanową i na górze układamy owoce.

Radość dziecka bezcenna :-)





2 komentarze: