sobota, 30 listopada 2013

Ciasteczka migdałowe

Tkwię nadal w postanowieniu, by dzieciom dawać słodycze domowej roboty. Przy okazji przeglądam przepisy pod kątem menu świątecznego. Ponieważ ostatnio kupiłam w Lidlu mielone migdały, dziś przepis jak je wykorzystać.

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru kryształu
  • 15 dag mielonych  migdałów
  • 20 dag masła
  • całe żółtko + 1/2 białka (dałam całe jajko bo było małe)
Wszystkie składniki zagnieść. Połowę rozwałkować i wycinać ciasteczka. Ciasto nie może być za cienkie bo źle się będzie wykrawało. Można też ręcznie formować rogaliki, zamiast wycinania. W trakcie wycinania ciasteczek, drugą część ciasta należy dać do lodówki, żeby za bardzo się nie kleiło.

Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz