sobota, 1 lutego 2014

Mufinki - rodzinne pieczenie

Nie jest lekko. Dzieci nie rozumieją co to weekend i Jaś zrobił nam pobudkę o 5.00 rano. Tak więc po wczesnym śniadaniu zabraliśmy się za pieczenie babeczek. Dla każdego znalazła się jakaś praca: Michał miksował, tata nadzorował, Jaś pokazywał w którą stronę miksować, a ja odmierzałam składniki.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 175 ml mleka
  • 2 ubite jajka
  • 100 ml oleju np.słonecznikowego
  • dodatki: kawałki bananów lub czekolady, rodzynki
W jednym naczyniu mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao.
W drugim naczyniu Michałek zmiksował jajka, tata dolał mleko i olej. Gdy wszystkie płynne składniki były wymieszane, dodałam składniki sypkie i zmiksowałam całość.



Ciasto wlewamy do foremki na mufinki wyłożonej papierowymi papilotkami. My do foremek powrzucaliśmy kawałki bananów. Babeczki piecze się 15-20 minut w 170 stopniach.
Michałek maczał ostudzone babeczki w roztopionej mlecznej czekoladzie i ozdabiał posypką cukrową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz