niedziela, 9 lutego 2014

Pizza - sprawdzony wielokrotnie przepis

U nas dziś na kolację była pizza. Wszyscy ją uwielbiamy. No i wstrzeliłam się idealnie - dziś międzynarodowy dzień pizzy.

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oregano
  • keczup (u nas domowy z cukinii)
  • dodatki: na naszej pizzy dziś: kiełbasa krakowska, salami, ser żółty, pleśniowy, mozzarella, pomidory, papryka
Często jemy pizzę odkąd mam Thermomix, który w 2 minuty wyrobi ciasto. Kto go nie ma musi najpierw zrobić zaczyn z drożdży, wody, cukru i troszki mąki. .Potem zagnieść ciasto z zaczynu i pozostałych składników.
Ciasto zostawiam do wyrośnięcia (choć podobno nie trzeba). Wkładam je do mojej miski Tupperware i czekam, aż dwukrotnie "pyknie" pokrywka.
Ciasto rozwałkowujemy na blasze posypanej mąką. Smarujemy keczupem i układamy dodatki. Ze względu na Michałka nasza pizza zawsze ma 2 smaki: łagodny (szynka, ser żółty, mozzarella) i ostrzejszy z serem Lazur, salami, papryką. Michał lubi też kukurydzę i pieczarki, dlatego tez czasem je dodaję.



Pizzę piekę w 180 stopniach ok. 20 minut.
Pachnie w całym domu, smakuje bosko, nikogo nie trzeba zachęcać do takiej kolacji. Oczywiście w wersji dla dorosłych, podana z dobrym wytrawnym czerwonym winem.
No i zanim się spostrzegłam, wszystko zjedzone, nie zdążyłam sfotografować po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz