Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- oregano
- keczup (u nas domowy z cukinii)
- dodatki: na naszej pizzy dziś: kiełbasa krakowska, salami, ser żółty, pleśniowy, mozzarella, pomidory, papryka
Ciasto zostawiam do wyrośnięcia (choć podobno nie trzeba). Wkładam je do mojej miski Tupperware i czekam, aż dwukrotnie "pyknie" pokrywka.
Ciasto rozwałkowujemy na blasze posypanej mąką. Smarujemy keczupem i układamy dodatki. Ze względu na Michałka nasza pizza zawsze ma 2 smaki: łagodny (szynka, ser żółty, mozzarella) i ostrzejszy z serem Lazur, salami, papryką. Michał lubi też kukurydzę i pieczarki, dlatego tez czasem je dodaję.
Pizzę piekę w 180 stopniach ok. 20 minut.
Pachnie w całym domu, smakuje bosko, nikogo nie trzeba zachęcać do takiej kolacji. Oczywiście w wersji dla dorosłych, podana z dobrym wytrawnym czerwonym winem.
No i zanim się spostrzegłam, wszystko zjedzone, nie zdążyłam sfotografować po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz