niedziela, 6 kwietnia 2014

Sernik z brzoskwiniami

Nic tak dobrze nie smakuje do niedzielnej kawy jak świeżo upieczony sernik... Nie można mu się oprzeć.

Składniki:
                Ciasto:
  • 3 szklanki mÄ…ki
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 3 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masÅ‚a lub margaryny
  • 5 żółtek
             Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 1 jajko
  • 100 g masÅ‚a
  • 1 budyÅ„ waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru (jeÅ›li ktoÅ› lubi bardzo sÅ‚odkie ciasta)
            Beza:
  • 5 biaÅ‚ek
  • 1 szklanka cukru
  • puszka brzoskwiÅ„
Wykonanie:
  1. Najpierw ciasto: siekamy mąkę z margaryną dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy do formy, a resztę wkładamy do zamrażarki.
  2. Ser trzeba zmielić, a potem zmiksować z pozostałymi składnikami, albo jak się ma thermomix po prosu wszystko zmielić razem, obroty 5 przez ok. 3 min.
  3. Na rozwaÅ‚kowane w formie ciasto wylewamy masÄ™ serowÄ…. 
  4. Na serze układamy pokrojone w kawałki brzoskwinie.
  5. Na to wylewamy bezę, czyli ubite białka z cukrem
  6. Na wierzch trzemy na tarce ciasto, które był w zamrażarce.
  7. Pieczemy godzinÄ™, z termoobiegiem temp. 150-180 stopni.

1 komentarz: