wtorek, 13 stycznia 2015

Orzechowiec

Jeśli ktoś ma dużo orzechów włoskich, to zachęcam do wypróbowania przepisu. Ponieważ ciasto potrzebuje czasu by zmięknąć, należy go przygotować 2 dni przed podaniem.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mÄ…ki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 Å‚yżki miodu
  • 15 dag margaryny
  • 2 Å‚yżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną upiec a na drugą ułożyć 40 dkg orzechów w kawałkach.

Następnie przygotowujemy polewę na ciasto z ułożonymi orzechami:
  • 15 dag cukru
  • 12-13 dag  masÅ‚a
  • 4 Å‚yżki miodu
Wszystkie skÅ‚adniki roztopić na dużej patelni, polać orzechy uÅ‚ożone na cieÅ›cie. 
Ciasto piec w temp.160-180 st. ok.10-15 min. Jest cienkie, należy uważać by nie przypalić. Ciasto należy piec na blasze bez jednego brzegu lub na zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze ciepłe obkrawamy ze wszystkich stron, ponieważ gdy karmel zastygnie może być trudno przełożyć go na drugie ciasto.

Masa:
  • 40 dkg zmielonych orzechów
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. gorÄ…cego mleka
  • 1 kostka masÅ‚a
  • wódka do smaku
Mleko zagotować z cukrem, zalać orzechy, wystudzić, dodać wódkę, masło i nałożyć na ciasto bez orzechów, przykryć ciastem z orzechami i gotowe, pycha !




2 komentarze: