Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 15 dag margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Następnie przygotowujemy polewę na ciasto z ułożonymi orzechami:
- 15 dag cukru
- 12-13 dag masła
- 4 łyżki miodu
Ciasto piec w temp.160-180 st. ok.10-15 min. Jest cienkie, należy uważać by nie przypalić. Ciasto należy piec na blasze bez jednego brzegu lub na zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze ciepłe obkrawamy ze wszystkich stron, ponieważ gdy karmel zastygnie może być trudno przełożyć go na drugie ciasto.
Masa:
- 40 dkg zmielonych orzechów
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 szkl. gorącego mleka
- 1 kostka masła
- wódka do smaku
Mleko zagotować z
cukrem, zalać orzechy, wystudzić, dodać wódkę, masło i
nałożyć na ciasto bez orzechów, przykryć ciastem z
orzechami i gotowe, pycha !
Mmm, cudownie chrupiące pyszności :)
OdpowiedzUsuńchyba wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń