wtorek, 13 stycznia 2015

Orzechowiec

Jeśli ktoś ma dużo orzechów włoskich, to zachęcam do wypróbowania przepisu. Ponieważ ciasto potrzebuje czasu by zmięknąć, należy go przygotować 2 dni przed podaniem.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną upiec a na drugą ułożyć 40 dkg orzechów w kawałkach.

Następnie przygotowujemy polewę na ciasto z ułożonymi orzechami:
  • 15 dag cukru
  • 12-13 dag  masła
  • 4 łyżki miodu
Wszystkie składniki roztopić na dużej patelni, polać orzechy ułożone na cieście. 
Ciasto piec w temp.160-180 st. ok.10-15 min. Jest cienkie, należy uważać by nie przypalić. Ciasto należy piec na blasze bez jednego brzegu lub na zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze ciepłe obkrawamy ze wszystkich stron, ponieważ gdy karmel zastygnie może być trudno przełożyć go na drugie ciasto.

Masa:
  • 40 dkg zmielonych orzechów
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. gorącego mleka
  • 1 kostka masła
  • wódka do smaku
Mleko zagotować z cukrem, zalać orzechy, wystudzić, dodać wódkę, masło i nałożyć na ciasto bez orzechów, przykryć ciastem z orzechami i gotowe, pycha !




2 komentarze: