środa, 24 lutego 2016

Krem z soczewicy z dodatkiem ajvaru

Dostałam niedawno domowy ajvar, który zainspirował mnie do tego dania. Zasmakowało, więc na pewno przepis wejdzie na stałe do naszego menu i trzeba będzie pomyśleć o własnoręcznej produkcji ajvaru - warto!

Składniki:
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 200 g ajvaru
  • wywar z mięsa wędzonego- ok. 2,5 litra
  • 1 średnia marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • sól,pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Obrane warzywa potrzeć (lub rozdrobnić w Thermomixie). Gotować warzywa z opłukaną soczewicą do miękkości w wywarze z wędzonki - ok. 15 minut. Dodać ajwar, całość zmiksować (Thermomix - obroty 4-5, ok. 5 sekund). Doprawić do smaku. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Podziękowania za ajwar dla Pana Tadeusza!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz