piątek, 1 kwietnia 2016

Kuskus na zielono

Apetyczna alternatywa dla ziemniaków. U nas dziś jako dodatek do ryby.

Składniki: dla 3 osób
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • pół dużej cukinii
  • 3 różyczki brokuła
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • sól, przyprawa curry
  • olej
Na dno garnka wlewamy olej i szklimy posiekaną cebulkę oraz ok. 1 łyżkę stołową curry. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, podlewamy trochę wodą i dusimy do miękkości.
W międzyczasie obgotowujemy w osolonej wodzie brokuła. Odcedzamy.
Kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym "sosem", który powstał w wyniku duszenia cukinii (jeśli sosu jest mniej niż kuskusu, tzn. mniej niż 3/4 szklanki, to uzupełniamy wrzątkiem). Odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy brokuł, podzielony na małe różyczki. Kaszę podajemy posypaną szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Świetne danie;chętnie skorzystam z pomysłu;)zapraszam na ciasta S.Anastazji ;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Ciasta%20Siostry%20Anastazji

    OdpowiedzUsuń