Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki roztopionego masła
- szklanka mleka
- mąka do podsypania
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki wlewamy zaczyn, dodajemy żółtka, masło i wyrabiamy. Gdy za bardzo się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Kluski można także wyrobić w Thermomixie, ale koniecznie wg powyższych proporcji. W książce "Radość gotowania" w składnikach jest całe jajko, przez co ciasto wychodzi twarde.
Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy małe ok. 3 cm kluski i zostawiamy do wyrośnięcia.
W garnku zagotowujemy wodę. Układamy kluski na ściereczce lub jak u mnie na zdjęciu na sitku (służy do przykrywania patelni, żeby tłuszcz nie pryskał, ale do klusek też się nadaje). Przykrywamy rondlem i gotujemy ok. 8 minut. Można sprawdzić patyczkiem po 8 minutach czy ciasto się nie klei.
Podajemy z masłem i cukrem lub sosem owocowym.
A po obiedzie polecam rodzinną grę DOMEK. Recenzja wkrótce na http://rodzinnybzik.blog.onet.pl
Można grać samemu, w dwójkę, trójkę a nawet szóstkę!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz