niedziela, 29 października 2017

Kluski na parze

Przepis idealny. Pochodzi z Kuchni Polskiej Ewy Aszkiewicz. Wystarcza na około 10 dużych klusek.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mÄ…ki
  • 2 żółtka
  • 2 dag drożdży
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki roztopionego masÅ‚a
  • szklanka mleka
  • mÄ…ka do podsypania
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki wlewamy zaczyn, dodajemy żółtka, masło i wyrabiamy. Gdy za bardzo się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Kluski można także wyrobić w Thermomixie, ale koniecznie wg powyższych proporcji. W książce "Radość gotowania" w składnikach jest całe jajko, przez co ciasto wychodzi twarde.

Gdy ciasto podwoi objÄ™tość, formujemy maÅ‚e ok. 3 cm kluski i zostawiamy do wyroÅ›niÄ™cia. 
W garnku zagotowujemy wodę. Układamy kluski na ściereczce lub jak u mnie na zdjęciu na sitku (służy do przykrywania patelni, żeby tłuszcz nie pryskał, ale do klusek też się nadaje). Przykrywamy rondlem i gotujemy ok. 8 minut. Można sprawdzić patyczkiem po 8 minutach czy ciasto się nie klei.


Podajemy z masłem i cukrem lub sosem owocowym.



A po obiedzie polecam rodzinnÄ… grÄ™ DOMEK. Recenzja wkrótce na http://rodzinnybzik.blog.onet.pl

Można grać samemu, w dwójkę, trójkę a nawet szóstkę!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz