Składniki
Ciasto:
3 żółtka
30 g cukru pudru (3 kopiaste łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
100 g masła (pół kostki)
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałów
3 galaretki agrestowe
600 g agrestu z kompotu
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Ciasto chłodzimy pół godziny w lodówce.
W tym czasie w 3 szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki i zostawiamy do wystudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy go na blasze. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok. pół godziny, aż ciasto lekko się zrumieni. Temperatura 150 stopni, termoobieg. Studzimy.
Na zimne ciasto wylewamy tężejącą galaretkę, do której najpierw dodajemy odcedzony agrest. Wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Gdy śmietana jest ubita dodajemy mascarpone. Na końcu wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę (wody jak najmniej).
Wszystko miksujemy i wykładamy na zastygniętą galaretkę.
Ubijamy białka z solą. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Miksujemy. Wylewamy bezę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy na blasze o takich wymiarach jak kruche ciasto ok. 1,5 godziny. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Nakładamy bezę na ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Sandomierz - Kazimierz - Lublin
-
Po zimowej eskapadzie do Łodzi i wiosennej do Kielc, nadeszła pora na
krótki letni wypad tym razem w kierunku wschodnim. O Kazimierz Dolnym jako
poten...
rewelacyjna propozycja :)
OdpowiedzUsuńNie sprecyzowane w tym przepisie w jakich temperaturach piec bezę
OdpowiedzUsuńPycha, wyszło idealne, dziękuje!
OdpowiedzUsuń