Składniki:
- 25 dag sera żółtego - w kawałku
- 1 serek łaciaty ziołowy
- 1/3 papryki czerwonej drobno pokrojonej
- 3 łyżki kaparów
- 1 jajko na twardo
- szczypiorek
Gotujemy jajko. Studzimy i kroimy w kostkę. Serek mieszamy z papryką, kaparami, szczypiorkiem i jajkiem.
Ser wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy we wrzątku. Zostawiamy na kilkanaście minut, aż zmięknie. Gdyby okazało się (jak było u nas), że po wyjęciu ser jeszcze w niektórych miejscach nie da się wałkować tylko się kruszy, wkładamy go z powrotem do woreczka (ściśnięty w jedną całość) i dalej moczymy. Gdy ser jest plastyczny rozwałkowujemy go np. na papierze do pieczenia, nakładamy farsz i zwijamy. Roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aż ser będzie twardy.
Oj, jak mnie zawsze ta rolada fascynowała!
OdpowiedzUsuńA nigdy ani nie jadłam, ani nie robiłam...
Chyba trzeba będzie wreszcie...
:)