niedziela, 11 lutego 2018

Ciasto Michałkowe

Bardzo rzadko zdarza się, żeby ciasto smakowało Jasiowi. Generalnie ciasta z masą Jaś omija z daleka, są jednak 2 wyjątki: tort czekoladowy wg mojej Babci i ciasto Michałkowe (w końcu nie może być złe ciasto, do którego dodaje się te pyszne cukierki!).



Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • budyń czekoladowy bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • serek mascarpone 500 g
  • 20 dag cukierków Michałków
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kokos/wiórki czekolady/mielone orzechy - do dekoracji

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie lśniąca i sztywna. Dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożona papierem lub natłuszczoną. Biszkopt pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 170 stopni.
Ostudzony biszkopt rozkrawamy na 2 części. 

Cukierki posiekać. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukierki. Osobno ubić kremówkę z cukrem pudrem. Dodać śmietanę do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. 

Masę wykładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugim blatem. Przygotowujemy polewę: roztapiamy czekolady z masłem i polewamy wierzch ciasta. Posypujemy kokosem, orzechami lub tartą czekoladą. Schładzamy w lodówce kilka godzin.


1 komentarz: