Składniki:
- 1 opakowanie mozarelli w kulkach 150-200g
- 1 opakowanie sera feta w kostkach 200g
- pół paczki płatków migdałów
- kilka suszonych pomidorów
- pół słoika marynowanych cebulek
- pół słoika czosnku w oleju
- kilka korniszonów
- ok. 20 pieczarek marynowanych
- jeśli ani czosnek ani feta nie były w ziołach to należy dodać po łyżeczce bazylii i oregano
2 ząbki czosnku należy rozetrzeć z pół łyżeczki soli, do tego dodać 1 łyżkę musztardy (dijon lub innej, jaką kto lubi) i sok z pół cytryny. Do sosu dodajemy również 1 łyżkę miodu i ok. 100 ml oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki sałatki odsączamy z olejów i zalewy, tudzież innej solanki. Korniszony kroimy w kostkę lub jeśli są małe w plasterki. Pieczarki przekrawamy na pół, pomidory w paski. Wkładamy do miski, dodajemy uprażone na patelni płatki migdałów (zimne) i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, żeby "się przegryzła".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz