środa, 1 stycznia 2014

Sałatka "pod wódeczkę" Ewy Wachowicz

Sałatkę wypróbowałam rok temu. Jest to jeden z nielicznych przepisów na sałatkę jakie znam, gdzie nie dodaje się majonezu. Faktycznie, bardzo pasuje jako przegryzka do alkoholu.

Składniki:
  • 1 opakowanie mozarelli w kulkach 150-200g
  • 1 opakowanie sera feta w kostkach 200g
  • pół paczki płatków migdałów
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół słoika marynowanych cebulek
  • pół słoika czosnku w oleju
  • kilka korniszonów
  • ok. 20 pieczarek marynowanych
  • jeśli ani czosnek ani feta nie były w ziołach to należy dodać po łyżeczce bazylii i oregano
Sos:
2 ząbki czosnku należy rozetrzeć z pół łyżeczki soli, do tego dodać 1 łyżkę musztardy (dijon lub innej, jaką kto lubi) i sok z pół cytryny. Do sosu dodajemy również 1 łyżkę miodu i ok. 100 ml oliwy z oliwek.

Wszystkie składniki sałatki odsączamy z olejów i zalewy, tudzież innej solanki. Korniszony kroimy w kostkę lub jeśli są małe w plasterki. Pieczarki przekrawamy na pół, pomidory w paski. Wkładamy do miski, dodajemy uprażone na patelni płatki migdałów (zimne) i polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce, na kilka godzin, żeby "się przegryzła".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz