Składniki:
- 220g mleka
- 40g świeżych drożdży
- 100g cukru do zaczynu
- 500g mąki pszennej
- 80g roztopionego masła do ciasta
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masy marcepanowej
- bakalie (u mnie: orzechy i morele suszone pokrojone w kostkę)
- skórka kandyzowana
- cukier puder do posypania
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto układamy rozwałkowaną masę marcepanową i posypujemy bakaliami i skórką pomarańczy. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na kawałki, które układamy w natłuszczonej tortownicy.
Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni (u mnie z termoobiegiem wystarcza 150stopni).
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz