niedziela, 12 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe z marcepanem

Ciężki przebieg ospy u małego Jasia spowodował, że na tydzień zapomniałam o kulinarnych eksperymentach. Na szczęście z Jasiem coraz lepiej, więc dziś coś słodkiego na poprawę humoru.

Składniki:
  • 220g mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 100g cukru do zaczynu
  • 500g mąki pszennej 
  • 80g roztopionego masła do ciasta
  •  1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masy marcepanowej
  • bakalie (u mnie: orzechy i morele suszone pokrojone w kostkę)
  • skórka kandyzowana
  • cukier puder do posypania
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn. Gdy zaczyn urośnie wlewamy go do mąki, dodajemy masło, sól i jajko. Wyrabiamy ciasto (u mnie robi to Thermomix w 2,5 minuty, nie potrafię powiedzieć ile trwa ręczne zagniatanie) i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto układamy rozwałkowaną masę marcepanową i posypujemy bakaliami i skórką pomarańczy. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na kawałki, które układamy w natłuszczonej tortownicy.

Pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 150-180 stopni (u mnie z termoobiegiem wystarcza 150stopni).
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz