Po świątecznych rarytasach, rybach, wędlinach, chciałoby się coś innego do chleba.... Przeglądając moje przepisy znalazłam właśnie ten i postanowiłam go wypróbować. Było warto!
Składniki:
- 150 g sera typu rokpol
- kilka cebulek marynowanych
- 1-2 korniszony
- 3 - 4 łyżki margaryny do smarowania
- 1 łyżeczka chrzanu
- opcjonalnie papryka chilli w proszku
- szczypiorek
Ser rozcieramy widelcem z margaryną i chrzanem. Dodajemy drobno posiekane korniszony i cebulki, doprawiamy papryką w proszku jeśli ktoś woli wersję na ostro.
Smarujemy kanapki pastą i posypujemy szczypiorkiem.
Przepis odpisałam z jakiejś książki kucharskiej, dawno temu, nie pamiętam czyjego autorstwa.
uwielbiam domowe smarowidła. świetna odmiana dla 'zwykłych' kanapek :)
OdpowiedzUsuń