sobota, 4 stycznia 2014

Pasta z sera pleśniowego

Po świątecznych rarytasach, rybach, wędlinach, chciałoby się coś innego do chleba.... Przeglądając moje przepisy znalazłam właśnie ten i postanowiłam go wypróbować. Było warto!

Składniki:
  • 150 g sera typu rokpol
  • kilka cebulek marynowanych
  • 1-2 korniszony
  • 3 - 4 łyżki margaryny do smarowania
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • opcjonalnie papryka chilli w proszku
  • szczypiorek
Ser rozcieramy widelcem z margaryną i chrzanem. Dodajemy drobno posiekane korniszony i cebulki, doprawiamy papryką w proszku jeśli ktoś woli wersję na ostro.
Smarujemy kanapki pastą i posypujemy szczypiorkiem.

Przepis odpisałam z jakiejś książki kucharskiej, dawno temu, nie pamiętam czyjego autorstwa.

1 komentarz:

  1. uwielbiam domowe smarowidła. świetna odmiana dla 'zwykłych' kanapek :)

    OdpowiedzUsuń