wtorek, 10 czerwca 2014

Chłodnik litewski

To mój drugi przepis na chłodnik, pierwszy - z kefirów można znaleźć tutaj. Oba pyszne, orzeźwiające, na upał idealne. Przy tym sycące, więc spokojnie wystarczą jako jedno danie.

Składniki:
  • 3 młode buraczki, ośrednicy ok. 10-15 cm
  • 1 litr maślanki
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewki
  • po pół pęczka koperku i szczypiorku
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Buraczki gotujemy w łupinach. Ostudzone obieramy.
Buraczki, ogórki, rzodkiewkę trzemy na tarce jak na mizerię. Dodajemy posiekane jajka i zieleninę. Zalewamy maślanką i doprawiamy do smaku.
Przed podaniem chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Do chłodnika można również dodać 10 dag szynki pokrojonej w słupki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz