Pyszna zupa, idealna na ciepłe dni. Można ją przygotować rano, przed pójściem do pracy. Z dodatkiem młodych ziemniaków z powodzeniem może wystarczyć za cały obiad.
Składniki na 2 osoby:
- 2 duże kefiry
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki wężowe
- pęczek szczypiorku i koperku
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 jajka na twardo
- ziemniaki polane masłem
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie ścieramy na tarce obrane ze skórki ogórki i rzodkiewki (na grubych oczkach). Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek, wlewamy kefiry i dodajemy roztarty z solą czosnek. Trwa to 10 minut i obiad gotowy. Wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzony z jajkiem na twardo i ziemniakami na osobnym talerzyku.
Wyglada pysznie, ale ja robie chlodnik na maslance i botwince - pychotka na upalne dni
OdpowiedzUsuń