wtorek, 21 maja 2013

Wiosenny chłodnik

Pyszna zupa, idealna na ciepłe dni. Można ją przygotować rano, przed pójściem do pracy. Z dodatkiem młodych ziemniaków z powodzeniem może wystarczyć za cały obiad.

Składniki na 2 osoby:
  • 2 duże kefiry
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki wężowe
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka na twardo
  • ziemniaki polane masłem
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie ścieramy na tarce obrane ze skórki ogórki i rzodkiewki (na grubych oczkach). Dodajemy posiekany koperek i szczypiorek, wlewamy kefiry i dodajemy roztarty z solą czosnek. Trwa to 10 minut i obiad gotowy. Wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzony z jajkiem na twardo i ziemniakami na osobnym talerzyku.



1 komentarz:

  1. Wyglada pysznie, ale ja robie chlodnik na maslance i botwince - pychotka na upalne dni

    OdpowiedzUsuń