wtorek, 30 września 2014

Greckie placuszki z cukinii

Przepis pochodzi z greckiej książki kulinarnej "Kuchnia kreteńska". Wart wypróbowania, polecam!

Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych
  • 2 cebule
  • 100 g startego sera żółtego
  • 100 g startej fety
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki pietruszki
  • 2 łyżki mięty
  • mąka do obtaczania
  • bułka tarta
  • oliwa do smażenia
Jeżeli cukinie są duże można je podgotować.
Cukiniom obcinamy końcówki. Ścieramy na tarce razem z cebulą, lekko solimy i zostawiamy na sicie ok. 1 godzinę. Dokładnie wyciskamy resztę soku.
Mieszamy cukinie z ugotowanymi ziemniakami (ja je zaraz po ugotowaniu pogniotłam, można ewentualnie zmielić), fetą i pozostałymi składnikami. Bułkę tartą dodajemy na końcu, w takiej ilości aby nam się dobrze formowało kotleciki. Można jeszcze trochę posolić i popieprzyć.
Odstawiamy masę na 20 minut do lodówki. Formujemy kulki, obtaczamy w mące, spłaszczamy i układamy na gorącym oleju. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z tzatzikami.




1 komentarz:

  1. Przepyszne :-) Wszyscy domownicy zachwyceni :-) i mali i duzi :-) dziękuję

    OdpowiedzUsuń