wtorek, 15 lipca 2014

Ekspresowa wiśniówka

W tym roku mamy urodzaj na wiśnie. Jeśli jeszcze komuś zostały, a już nie chce robić soków, dżemów ani ciast to polecam ten przepis z książki "Złota księga nalewek". Nalewka jest bardzo aromatyczna i łagodna.

Składniki:
  • 2 kg wiśni z pestkami
  • 100 liści wiśni
  • 2,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru (można dać mniej, bo wychodzi bardzo słodkie)
  • 2 litry wody
  • 0,5 litra spirytusu
Dojrzałe wiśnie opłukać. Wrzucić do garnka razem z oczyszczonymi liśćmi. Zalać wodą, doprawić kwaskiem i zagotować.
Następnie przecedzić, dosypać cukier i mieszać aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Po ostudzeniu połączyć płyn ze spirytusem, można przecedzić przez bibułę filtracyjną i rozlać do butelek. Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz