Proste i szybkie danie. Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii z własnego ogródka.
Składniki: (dla 2 dzieci)
- makaron świderki - 2 garście
- pół cukinii pokrojonej w półplasterki
- 4 plasterki szynki gotowanej
- pół małej cebuli
- łyżka oleju
- łyżka masła
- ok. pół szklanki mleka
- 2 łyżki mąki
- trochę potartego sera Appenzeller
Gotujemy makaron. W tym czasie na oleju i maśle dusimy cebulę i cukinię, lekko posolone, pod przykryciem. Jeśli cukinia puści za mało soku, można trochę podlać wodą. Gdy cukinia jest miękka dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i zaciągam mlekiem z mąką. Gdy sos się zagotuje, gasimy gaz. Dodajemy potarty ser. Makaron dodajemy do sosu i od razu podajemy.
Rada: zamiast samemu robić sos, można kupić "Serowy garnek" Winiary
p.s. dwuletni Jasiu jest przekonany, że je makaron z ogórkiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz