niedziela, 19 października 2014

Tort miętowy

Pyszny orzeźwiający tort. Łatwy do przygotowania. Poniżej podaję przepis na masę, jeśli chodzi o biszkopt to myślę, że każdy ma swój sprawdzony. Mi tym razem biszkopt piekła teściowa (a raczej upiekła 2 biszkopty: jasny i ciemny, z których wykorzystałam cały ciemny i pół jasnego).

Składniki masy:
  • 800 g śmietany kremówki
  • 1 opakowanie 300g czekoladek miętowych np. After Eight (na zdjęciu poniżej czekoladki z Lidla)
  • 3 śmietan-fixy
  • 1 szklanka mięty ostudzona, do nasączenia ciasta
Dzień przed podaniem pieczemy biszkopt (lub biszkopty jeśli chcemy mieć tort 2-kolorowy).
Podgrzewamy kremówkę, w której  rozpuszczamy czekoladki. Śmietanę studzimy i wkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia nasączamy biszkopt miętą. Ubijamy kremówkę z śmietan-fixami i smarujemy masą tort.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz