niedziela, 2 listopada 2014

Moje tiramisu

Tydzień włoski w Lidlu (kupiłam m.in. biszkopty) i w Biedronce (serki mascarpone) zainspirowały mnie do przygotowania tego klasycznego deseru w innej odsłonie. Tradycyjny deser przygotowuje się z żółtek i serka mascarpone. Ja zastąpiłam żółtka śmietanką kremówką, a likier Amaretto - likierem kukułkowym (też z Biedronki). Wyszło pysznie!

Składniki:
  • 20 dag biszkoptów podÅ‚użnych
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g Å›mietanki kremówki
  • 2-3 Å‚yżki cukru pudru
  • likier kukuÅ‚kowy
  • duży kubek dobrej kawy (nie instant!)
  • kakao do posypania, ok. 2 Å‚yżki
W przestudzonej kawie z likierem - ilość na oko, lepiej więcej, aromat będzie bardziej wyczuwalny ;-) - moczymy biszkopty i układamy w naczyniu żaroodpornym. Moje naczynie ma wymiary 21 x 28 cm. Jedna warstwa to 12 biszkoptów.
Następnie ubijamy śmietankę, gdy jest sztywna dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Śmietankę mieszamy z serkiem. Połowę masy wykładamy na biszkopty i przykrywamy drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Na górę wykładamy resztę masy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.




1 komentarz:

  1. Mmm, wygląda smakowicie :) Pyszna musiała być ta wariacja :)

    OdpowiedzUsuń